Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Stratejik ortağımız İsveç’le ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz”

“Stratejik ortağımız İsveç’le ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz”
REKLAM ALANI
08.11.2022
A+
A-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Stratejik ortağımız İsveç’le ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz”
08.11.2022

 

 

 

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

 

“Stratejik ortağımız İsveç’le ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Kristersson ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Stratejik ortağımız İsveç’le ikili ilişkilerimizi, ticaretten savunma sanayiine, karşılıklı yatırımlardan turizme kadar her alanda geliştirmek istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İsveç Başbakanı Kristersson ve heyetini Ankara’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bir kez de sizlerin huzurunda kendilerine ‘hoş geldiniz’ diyorum. Sayın Başbakan’ı bu vesileyle bir kere daha tebrik ediyor, kendisine ve hükûmetine başarılar diliyorum. Sayın Kristersson’un bu ziyareti İsveç’ten ülkemize başbakan düzeyinde 2009 yılından bu yana yapılan ilk ziyareti teşkil ediyor” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE, NATO’NUN AÇIK KAPI POLİTİKASININ HER DAİM GÜÇLÜ DESTEKÇİSİ OLMUŞTUR”

Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmek konusuda ortak iradeye sahip olduklarını müşahede ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İkili münasebetlerimizin yanı sıra, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu görüşmelerimizde önemli yer tuttu. Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasının her daim güçlü destekçisi olmuştur. İsveç ve Finlandiya’nın katılım müzakerelerinin başlatılmasına da esasen bu yaklaşımımız doğrultusunda Madrid’de onay verdik” dedi.

İsveç’i 200 senelik askerî ittifaklara katılmama politikasına son vermeye iten güvenlik kaygılarını anlayışla karşıladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye malumunuz, PKK/PYD/YPG, FETÖ, DHKP/C ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bu terör örgütlerinin hain saldırılarında, çoğu çocuk ve kadın 40 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik. Son olarak 15 Temmuz hain girişiminde, 29’u bu bina çevresinde olmak üzere 252 insanımız FETÖ üyesi teröristler tarafından şehit edildi. Sayın Başbakan bugün Gazi Meclisimizi ziyaret ederek FETÖ terör örgütünün demokrasimizin kalbine nasıl hançer saplamaya çalıştığını bizzat yerinde görmüş oldu. İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor; biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz.”

“TERÖR ÖRGÜTLERİNİN İSVEÇ’İN DEMOKRATİK ORTAMINI İSTİSMAR ETMESİ MUHAKKAK ENGELLENMELİDİR”

Madrid’de imzalanan Üçlü Muhtıra’da da vurgulandığı üzere NATO’nun en temel unsurlarından birinin terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanışma ve iş birliği olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni İsveç Hükûmeti’nin Üçlü Muhtıra’yı uygulama yönündeki taahhütlerinden memnuniyet duyduk. Savunma sanayiinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması ve ihracat izinlerinin verilmeye başlanması keza olumlu bir adım teşkil etti. Sayın Başbakan’la bugünkü istişarelerimizde de Muhtıra’da kayıtlı hükümlerin somut adımlarla hayata geçirilmesine yönelik beklentilerimizi açık biçimde paylaştım” şeklinde konuştu.

“PKK/PYD/YPG, FETÖ ve DHKP/C terör örgütlerinin İsveç’in demokratik ortamını istismar etmesi muhakkak engellenmelidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üçlü Muhtıra’nın bir bütün olarak eksiksiz uygulanmasının akabinde İsveç’in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi ve yüzyıllara dayanan dostluk ilişkilerimize müttefiklik boyutunun da eklenmesi samimi temennimizdir. Üçlü Muhtıra’da kayıtlı hususların uygulanmasını sağlamak ve izlemek için kurulan, Finlandiya’nın da dâhil olduğu, Daimi Ortak Mekanizma’nın ikinci toplantısı ay sonuna doğru Stockholm’de düzenlendiğinde daha olumlu bir tablo ile karşılaşmayı ümit ediyorum” ifadesini kullandı.

“TİCARET HACMİMİZ, GEÇTİĞİMİZ SENE 3,7 MİLYAR DOLARA ULAŞARAK REKOR KIRDI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Stratejik ortağımız İsveç’le ikili ilişkilerimizi, ticaretten savunma sanayiine, karşılıklı yatırımlardan turizme kadar her alanda geliştirmek istiyoruz. Ticaret hacmimiz, geçtiğimiz sene 3,7 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Sahip olduğumuz potansiyel temelinde bu rakamı ilk planda 5 milyar dolar düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz. Sayın Başbakan’la iş adamlarımızın önünü açmak için neler yapabileceğimizi de konuştuk. Kendilerine bu ziyaretlerinde İsveç iş dünyasının önemli temsilcileri de refakat ediyor ve bu vesileyle ülkemizde temaslarda bulunuyorlar. Sayın Başbakan’ın ziyaretinin ilişkilerimizde ortak çıkarlarımız doğrultusunda yeni bir sayfa açmasını temenni ediyorum. Kendisine ve heyetine ziyaretleri için bir kez daha şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

 

Tüm Haberler

 

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/141582/-stratejik-ortagimiz-isvec-le-ikili-iliskilerimizi-her-alanda-gelistirmek-istiyoruz-

 

 

REKLAM ALANI