Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tacikistan Devlet Başkanı Ulusun Önderi Emomali Rahmon’un tebrik mesajı

Tacikistan Devlet Başkanı Ulusun Önderi Emomali Rahmon’un tebrik mesajı
REKLAM ALANI
15.12.2022
A+
A-

 

 

 

 

 

Tacikistan Devlet Başkanı Ulusun Önderi Emomali Rahmon’un tebrik mesajı

15.12.2022 , Duşanbe şehri

Sevgili yurttaşlar!

Dün, 14 Aralık 2022, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu özel bir karar alarak beşinci su girişimimizi oybirliğiyle onayladı.

Bu karara göre ilk olarak 2025 yılı Uluslararası Buzulları Koruma Yılı ilan edildi.

İkincisi, 2025 yılından itibaren her yıl 21 Mart Dünya Buzul Günü olarak kutlanacak.

Ayrıca bu karar uyarınca Birleşmiş Milletler, bu örgütün Genel Sekreterinin koordinasyonunda buzulların korunması için özel bir güven fonu, yani uluslararası bir özel güven fonu kurar.

Dördüncüsü, 2025’te Duşanbe’de buzul koruma konularına ilişkin üst düzey bir uluslararası konferans düzenlenecek.

Bu Konferans çerçevesinde, buzulların hızla erimesinin önlenmesi, buzulların korunması ve verimli kullanılması sorunlarının çözümü için gerekli ortak önlemlerin uygulanması için bir strateji, yol haritası ve gerekli diğer uluslararası belgelerin geliştirileceğine inanıyorum. temiz içme suyunun ana kaynakları olarak küresel ve bölgesel düzeyde teyit edilecektir.

Herkesin bildiği gibi günümüzün sorunlarından biri olan küresel iklim değişikliği, her şeyden önce buzulların, kar ve su kaynaklarının durumunu olumsuz etkilemektedir. Uluslararası ve bölgesel kuruluşların platformlarından bu konuyu defalarca vurguladım.

Dünya topluluğu, gezegendeki içme suyu kaynaklarının daha da azalmasının ve yok edilmesinin insanları birçok yaşamsal, sosyal ve ekonomik felakete maruz bırakabileceğinin gayet iyi farkındadır.

Bu bağlamda, uluslararası toplumun bu küresel sorunları çözmek için gerekli ortak önlemleri bir an önce geliştirmesi ve uygulaması gerekmektedir.

Girişimimizin sorumluluk anlayışıyla uluslararası camiadan tam destek görmesinden mutluluk duyuyoruz.

Bu nedenle, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki girişimimizi destekleyen tüm Birleşmiş Milletler üye devletlerine, yapılarına ve diğer uluslararası ve bölgesel kuruluşlara şahsım ve Türkiye adına en içten şükranlarımı sunuyorum. Hükümeti ve Tacikistan halkı, size teşekkür ederim.

Sevgili yurttaşlar!

Bu tarihi ve önemli olay, yani su ve iklim konusundaki uluslararası girişimlerimizin uygulanmasını sürdüren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun zamanında alınan bir karar nedeniyle hepinizi içtenlikle kutluyorum.

Tacikistan’ın beşinci girişimi olan bu kararın kabul edilmesi, kuşkusuz, ülkemizin dünya arenasındaki itibarının daha da yükselmesinin bir kanıtıdır.

Tacikistan’ın küresel su ve iklim konularını ve uluslararası gündemin diğer konularını teşvik etmede inisiyatif ülkesi olmaya devam edeceğinden eminim.

 

kaynak:http://www.president.tj/node/29795?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

 

REKLAM ALANI